Een Travellerspoint blog

13/04/2014 Xining

We nemen het vliegtuig naar Xining

overcast 8 °C

5h Vertrek met busje naar de luchthaven van Xi'An
7h40 vlucht met A319 (Airbus ?) naar Xining (600Km) Xining telt 2 000 000 Inwoners.
Bij aankomst in Xining komen we te weten dat de Lhasa trein een uur of 8 vertraging heeft, we maken van de gelegenheid gebruik om de stad te bezoeken.
We zitten nu op 2000 m hoogte en dat is duidelijk merkbaar aan de temperatuur.
Heb toch maar besloten om vanaf vandaag antibiotica te nemen tegen een vervelende hoest (vraag mij af of de bezoedelde lucht van de voorbije week daar de oorzaak van is)
In de grote steden in China bedraagt het aantal stofdeeltjes in de lucht 140 ppm. Bij ons wordt alarm geslagen bij 40 ppm. Het is hier voor iedereen duidelijk dat er iets moet veranderen. In Beijin zie je bvb geen bromfietsen meer. Alle brommers zijn vervangen door elektrische (brom)fietsen. Afhankelijk van de nummerplaat mag je op bepaalde dagen geen auto rijden.

Verslag van Chris
13/4 Om 4u30 opgestaan. Vlucht naar Xining. Vluvht van 7u15 rond 8u30 geland. Voormiddag bezoek aan Kumbum monastier in de provincie Gyantse. Een kloostergemeenschap met 600 monniken en heel veel tempels waarvan 3 met gouden daken. Om 20u de hemelnachtrein genomen naar Thibet. In de trein (waarschijnlijk door late boeking) werden we onderverdeeld in verschillende couchetten. 's Morgens werden we gewekt door zachte chineese muziek. De muziek en het adembenemende landschap zorgden echt voor een emotioneel moment. Het is echt jammer voor Jan dat hij niet meer kan genieten van deze pracht omdat hij sinds een paar dagen een stevige verkoudheid heeft. hoogte met gebrek aan zuurstof zal er ook wel voor iets tussenzitten. Hij had er zo naar uitgegeken naar deze treinreis. Ik zat in een compartiment met allemaal chinese mensen, vooral vrouwen, die geen engels spraken. Toch hebben we, met behulp van mijn chinees vertaalboekje wat over en weer gepraat. Het zijn zeer nieuwsgierigen mensen vooral wat familieaangelegenheden betreft. Ik heb hen dan ook wat familiefoto's laten zien die toevallig nog op mijn iPhone stonden. Ze vonden ze zeer leuk vooral die van de kinderen.
Wat ons ook al was opgevallen was dat de broekjes van de keinle kindjes tussen een half en drie jaar een open split hebben. De broekjes zijn open tussen de beentje van in het kruis tot van achter. Ze dragen ook geen pamper. Ik denk dat de moeders de kindjes af en toe over de wc houden om te plassen en/of grote boodschap doen. Naar het schijnt zijn ze daardoor vlugger zindelijk. Het is wel schattig zo'n poepje dat af en toe komt kijken.

Geplaatst door Jan Van Acker 18:27 Gearchiveerd in China Reacties (0)

12/04/2014 XiAn 9 000 000 Inwoners

Terra Cotta Leger

overcast 16 °C

Met de slaaptrein naar XiAn 1200 Km ZO van Beijin
XiAn is de vroegere hoofdstad van China. Ook hier weer overal mensenmassa's en bezoedelde lucht.
Even buiten de stad ligt het beroemde Terra Cotta Leger, spectaculair!

Verslag vanChris
11/4 Midden in de ochtendspits met de metro naar de Thempel of Haeven. In de metro nog nooit zoveel mensen bij elkaar gepakt gezien een sliert mensenmassa. De Ronde mooi versierde tempel met het 3verdieping tellende blauwe dak van 38 m. hoog is gebouwd zonder een spijker! Spijtig dat de binnenkant enkel te bezichtigen was vanuit de deuropening. Ook het groot rond wit offeraltaar van 90 meter doorsnede en 6 meter hoog rond wit offeraltaar in marmer was indrukwekkend. rond waar de chinezen allerlei kunsten deden zoals dansen in slow motion, met een palletje en een verzwaard balletjes dansbewegingen maken zonder dat het balletje van het palletje valt. Heel sierlijk allemaal. Ook kaligrafie met reuze kwast en water. Zeer kunstig.
's Middags de trein genomen naar Xi'an. Weer een massa mensen. We mochten in een van de VIP rooms wachten waar het rustig is en we voorrang krijgen bij het instappen. Het was een slaaptrein met open couchetten voor telkens 6 personen. Vermits onze groep 10 personen telde sliepen er 2 chinezen bij de groep van 4. De 3 stellen (man en vrouw) sliepen samen, de 3 vrijgezellen en onze reisleider Jochem sliepen bij de chinezen. (bleek dat de man gewelding uit zijn bek stonk) Er ontstond een vrolijke conversatie tussen het ch. en onze vrijgezellen. In het compartiment daarnaast logeerden 3 jonge meisjes die een beetje engels spraken. Af en toe klonk er een vrolijk gezang of gefluit door de gangen van een van de reizigers. Jan en ik lagen op de hoogste bedden. Om 10 u ging het licht uit. Ik heb redelijk goed geslapen Jan iets minder, komt misschien door zijn verkoudheid.

12/4 Om 5 uur aankomst in Xi'an. Miezerig regenweer. We werden opgehaald door een plaatselijke gids en zijn met de bus direkt vertrokken naar het Terracottaleger in Xi'an daterend van +/-200 jaar vc. De levensgrote beelden van het Terracottaleger werden gemaakt uit gele klei en dienden om het graf te beschermen van keizer Qin Shi. De drie vindplaatsen die tot nu toe opengemaakt zijn bevatten honderden terra cotta krijgers en paarden. De ondergrondse gangen waar de legers opgesteld waren zijn allemaal ingestort, er is geen enkel beeld nog heel. Met veel chinees geduld zijn er reeds honderden beelden terug inmekaar gepuzzeld en terug in formatie gezet in de uitgegraven gangen. Sommige delen zijn gewoon blootgelegd en ziet men de vele kapotte beelden liggen. Men vermoed dat er op nog verschillende plaatsen zulke legers onder de grond liggen. Ook de grafheuvel is nog niet opengemaakt. Namiddag stadswandeling in ommuurde Xi'an, Beltoren en Drumtoren. Bezoek aan de grootste moskee van China. ''s Avonds dimsum gaan eten.

Geplaatst door Jan Van Acker 6:17 Gearchiveerd in China Tagged terra cotta leger Reacties (0)

10/04/2014 Beijing

Tian'an Mengplein - De Verboden Stad

overcast 18 °C

Zowel het plein als de verboden stad: indrukwekkend. Ook hier weer een enorm aantal Chinese bezoekers. Het is duidelijk dat we erg opvallen. We moeten dikwijls, samen met Chinese families, poseren voor een foto.
_1040174.jpg

Geplaatst door Jan Van Acker 23:51 Gearchiveerd in China Tagged stad verboden Reacties (6)

09/04/2014 Beijing

De Chinese Muur

sunny 22 °C

Om 7h stond het busje al klaar om ons naar de Chinese muur te brengen (53km, 2 uur rijden) Kwestie van voor de grote meute ter plaatse te zijn. De volkstoeloop is bij alle bezienswaardigheden in China enorm. Dag en nacht is het trouwens overal druk. De metro altijd bomvol.
Namiddag: bezoek aan het zomerpaleis: groot park rond een meer waarop drakenboten varen. Rond het meer gewandeld, opnieuw tempels en mooie parken, bomen, planten.
Avondmaaltijd: Echte Pekingeend!
Avond: Red Theatre “Kung Fu” saga

Geplaatst door Jan Van Acker 23:44 Gearchiveerd in China Tagged chinese muur Reacties (1)

08/04/2014 Beijing 22 000 000 Inwoners

Er wordt ons geen rust gegund

overcast 20 °C

We landen rond 8h in Beijing. Onze Djoser reisgroep bestaat uit 7 Nederlanders en 3 Belgen. Een Chinese en een Hollandse gids wachten ons op en brengen ons met een busje naar het hotel (Centrum van de stad, één uur rijden). We krijgen een uur om ons op te lappen en worden daarna met de Metro de stad ingeloodst.

Het is nu 22h en ik ga slapen. Het maken van deze weblog gaat moeizaam. Zodra je een PC opzet verschijnen er overal Chinese tekens waardoor inloggen een nachtmerrie wordt. Gebrek aan slaap en vrije tijd speelt natuurlijk ook mee. We proberen de volgende dagen onze achterstand in te halen.

Wandeling in de omgeving van de Lamatempet (Gu Lou) en Confucius (Yonghegong)
In de buurt door een Hutong wijk gewandeld (Oorspronkelijke woonwijken die stelselmatig vervangen woden door nieuwbouw)
Met een Riksja naar de Trommeltoren
Hilarisch bezoek aan een Chinese krekelkweker – duivenmelker
S’avonds hotpot gaan eten, het had heel wat voeten in aarde om deze menu keuze tot uiting te brengen.
Alleen de hoog opgeleide jeugd spreekt Engels. In het hotel of op straat : gebarentaal.
Foto hieronder : Theater waar we de Kung Fu voorstelling gezien hebben
P1080782.jpg
Foto hieronder: De Chinese muur 52 km voorbij Beijing
P1080749.jpg

Geplaatst door Jan Van Acker 6:45 Gearchiveerd in China Tagged beijing Reacties (2)

(Berichten 21 - 25 uit 27) « Pagina 1 2 3 4 [5] 6 »