Een Travellerspoint blog

25/04/2014 Uitstap meer van Dali

Met bus en boot

sunny 20 °C

Dali is ook weer een grote stad. Gelegen langs een meer dat 40 km lang is. Ook hier weer overal kranen, bouwwerven.
Gedurende de uitstap hebben we van dichtbij kennis gemaakt met de Chinese landbouw. Overal wordt met veel volk gewerkt, weinig mechanisatie: paard en kar, ploeg en kar, met de hand dorsen. Het dorsen van allerlei gewassen gebeurt vaak op de rijweg, men laat er gewoon het verkeer over rijden.
_1040700.jpg
_1040670.jpg
_1040668.jpg

Geplaatst door Jan Van Acker 2:17 Gearchiveerd in China Tagged dali landbouw Reacties (1)

24/04/2014 Dali

Met de bus van Lijiang naar Dali (250km ZO)

sunny 20 °C

Na een rit van 3u aangekomen in het reusachtige hotel "Asia Star Garden" De lobby lijkt wel op de inkomsthal van het centraal station in Antwerpen, zo groot en vooral hoog. Deze namiddag de oude stad uitgebreid bewandeld en zoals naar gewoonte naar de winkeltjes gekeken en lekker gegeten en gedronken. Bij zonsondergang hopelijk enkele mooie foto's genomen van de typisch Chinese schimmige bergachtergrond.
Door gebrek aan internetfaciliteiten lopen we enkele dagen achter met onze verslagen.
Ik weet het niet zeker maar ik denk dat we toch nog redelijk hoog zitten, ik schat 2000m. Het gaat in ieder geval de goede kant op met onze ademhaling. Nooit gedacht dat het vertoeven op een hoogte van meer dan 3000 m zo'n aanpassing van je lichaam vraagt.
_1040519.jpg
Dali

Dali

Geplaatst door Jan Van Acker 6:06 Gearchiveerd in China Tagged china dali Reacties (0)

21/04/2014 Shangri La (Zongdian)

Een elektrisch deken

sunny 20 °C

Deze ochtend vertrokken met een Boeing vanop het moderne vliegveld van Lhasa. Een vlucht van ongeveer 800 km richting ZO. Prachtige vlucht over de 7000 m hoge bergtoppen van Tibet. Men had ons verwittigd en inderdaad de landing was ruw vanwege hevige turbulenties. Chris werd op enkel seconden verschrikkelijk ziek. Gelukkig kwam de landing voor haar net op tijd zodat ze het plastic zakje niet heeft moeten gebruiken.
We zijn dus niet meer in Tibet, weliswaar nog steeds op en hoogte van 3200m maar alles is groener en oogt meer Chinees. Daarnet dolle pret: zijn gaan eten bij de locals. Alles aangeduid in het Chinees, geen mens die een woord Engels verstaat. Iedereen kwam ons met hand en tand helpen zodat we uiteindelijk echt heerlijk en echt Chinees gegeten hebben (voor geen geld)
Geloof het of niet maar deze nacht gaan we geen kou lijden want we hebben elk een echt elektrisch deken. Ik heb het even aangezet en dat ziet er perfect uit tenzij morgen in de kranten "2 Belgen in China geëlektrocuteerd in bed gevonden.
_1040525.jpg
_1040521.jpg
_1040519.jpg
Shangri La

Shangri La


_1040504.jpg

Geplaatst door Jan Van Acker 5:38 Gearchiveerd in China Tagged la shangri Reacties (2)

20/04/2014 Drie bergpassen in Tibet

Tot 5330m

sunny 14 °C

Simila Pas 4330m
Karola Pas 5010m
Kambala Pas 4800m

Om 8h in de ijzige koude vertrokkenn vanuit Shigatse. Helderblauwe hemel. De tempertuur zal in de loop van de dag aardig oplopen. Boven op de passen was het verschrikkelijk koud en blaast er een ijzige wind. Na elke fotosessie keren we hijgend en uitgeput terug naar de bus. Toch komen we op één van de passen 4 fietstrekkers tegen die goed ingeduffeld hun zware fietsen met bagage naar boven duwen. Het is mij een raadsel hoe iemand tot zo'n prestatie in staat is.

_1040493.jpg

_1040453.jpg

Blijkbaar geraakt niet iedereen gemakkelijk ingelogd, komt misschien door China, hier wordt alles grondig gecontroleerd.
ons webadres : http://jcchina.travellerspoint.com
Dus nergens een @

Verslag v. Chris
20/4 Pasen. Gyantse - Lhasa. Deze morgen om 8 uur vertrokken uit Gyantse voor een prachtige busrit over 3 hoge passen. Het weer zat weer helemaal mee. Heel de dag zon zodat we prachtige vergezichten hadden op de besneeuwde bergtoppen en hoog gelegen meren. Een ervaring die we niet zullen vergeten. s Avonds na een bordje noedels, met friet en mayonaize, nog een wandelingetje naar het Potala-paleis. Het is zondag en daarom is het nog drukker dan anders op straat. Morgen vliegen we naar Zhogdian in de provinsie Yunnan en verlaten we Tibet.
Pasen wordt hier niet gevierd.

Geplaatst door Jan Van Acker 0:37 Gearchiveerd in China Tagged tibet bergpas Reacties (3)

19/04/2014 Met ons busje naar Gyantse (Tibet)

Palchomonastertry, Kumbum-Stupa

sunny 10 °C

We zitten nu nog wat hoger (4000m) = een ganse dag hijgen. Hoogtepunt van de dag was het bezoek aan een landbouwersgezin onderweg. Alles mochten we bekijken. Vriendelijke mensen. De hygiëne is hier anders dan bij ons, ik denk dat de mensen zich hier bijna nooit wassen. Hun klederen zien er misschien niet zo fris uit maar op één of andere manier is dat in orde. In ieder geval, ze stinken niet. Wijzelf zijn volledig uitgedroogd, onze lippen zitten vol korsten, we moeten zo veel mogelijk drinken zonder dorst te hebben.

270__1040425.jpg

Verslag van Chris
19/4 Deze ochtend met de bus vertrokken naar Gyantse op3950 meter hoogte. De weg daarnaartoe liep door het vruchtbare gebied van de Gele rievierbedding met vele boerderijtjes. Overal zag je mensen de rijstvelden bewerken. Er wordt nog veel geploegd met een ossenstel of met paarden. We hebben een boerderij bezocht waar we getrakteerd werden op Yakboterthee en zelfgebrouwen gerstebier. Yackboterthee is gemaakt van yakboter zout en warm water. De botersmaak en het zout geeft wel een heel speciaal smaakje, na één slokje heb ik dus bedankt. Het bier was wel te drinken en kende ik al van een van de vorige dagen. Van buiten zien de boerderijen er allemaal hetzelfde uit. Een wit stenen gebouw met een verdieping erop. De kleine ramen die elk verdeeld in zes of zeven ruitjes zijn mooi in groen en rood geschilderd. De mensen wonen op de eerst verdieping. Tegen de muren onder de ramen staan brede banken waarop het hele leven zich afspeelt. Tegen de andere muren staan kunstig geschilderde chineese kasten met huisgerief. Heel de familie, grootouders, ouders en kleine kindjes wonen in dezelfde ruimte. Het plafond, de muren en de houten steunbalken zijn kunstig beschilderd, zoals je die ook aantreft in de tempels. Er stond een trapnaaimachine zoals wij die vroeger kenden. Op de binnenplaats was een waterpomp aanwezig. De wc, in een grote ruimte op het woonverdiep waar ook de kippen in rond scharrelen, bestaat uit een rechthoekige gat in de vloer. In de winter staan de runderen op stal beneden onder de woning. Het erf is ommuurd en doet dienst als droogplaats voor de Yakvlaaien die gebruikt worden om te stoken. De mest wordt verzameld en vermengd met water en stro. Daar worden dan vlaaien van gemaakt en tegen de muren te drogen gekletst. (alles met de hand) Als ze droog zijn worden de vlaaien opgestapeld om daarna in de kachel te verbranden. Na de middag de 35 meter hoge Kumbum-stupa bezocht. De stupa is gebouwd rond 1440 en telt 6 verdiepingen. Op elke verdieping staan kapellen met muurschilderingen en beelden van de 14 de eeuw. Daarna lekker chinees gaan eten. Het eten met stokjes lukt nog altijd niet zo goed. Soms denk ik dat het lukt maar dan schieten de uiteinden weer over elkaar en kan ik opnieuw beginnen te vissen. Gelukkig krijgen we bij het rijstkommetje altijd een rijstlepeltje (enkel te gebruiken als het echt niet lukt).
In de groep is er een lieve Indonesische vrouw (Jane) die de stokjes volledig onder de knie heeft en ons zo goed als het kan helpt.
_1040421.jpg

Geplaatst door Jan Van Acker 5:59 Gearchiveerd in China Tagged gyantse Reacties (3)

(Berichten 11 - 15 uit 27) « Pagina 1 2 [3] 4 5 6 »